2014. január 14., kedd

Little Free Library

Az Interneten való kutakodásom során találtam fából készült, madáretetőhöz vagy dobozkához hasonló kicsi könyvtárolókat, amelyek színesen, vidáman és ingyen kínálják tartalmukat. Jobban utánanézve rá kellett döbbennem, mekkora világméretű kezdeményezésről nem hallottam még, ahogy sajnos Magyarország sem. Ez a Little Free Library, vagyis Kicsi Ingyen Könyvtár nevű olvasásnépszerűsítő, közösségformáló megmozdulás.

Rengeteg képet lehet találni a neten a "tagkönyvtárakról", amik a csatlakozott házak kertjében, az út mellett, hozzáférhetően nyújtják a szomszédoknak, arrajáró idegeneknek a 20-30 db könyvet. Ezek a madáretető, kutyaól, postaláda, faládikó jellegű, vagy a családi házhoz hasonlító szerkezetek  figyelemfelkeltőek, jópofák, aranyosak, és könyvekkel látják el a szomszédságot a legkisebbektől a legidősebbekig. Egy egyszemélyes kezdeményezésből nőtt világméretű közösséggé a kis házi könyvtárak létesítése és gondozása olyannyira, hogy ma már saját honlappal, Facebook- és Wikipedia-oldallal rendelkezik, valamint még Google térképen is bejelölték a tagok helyszíneit, amik mára a 10-12 ezres számot teszik ki.

A honlapján azt írják magukról, hogy a Little Free Library egy gyülekezőhely, közösségi színtér, ahol a szomszédság megoszthatja egymással a kedvenc könyveit. Ez is úgy működik, mint a nyitott könyvszekrény: elvehetek ingyen könyvet, de cserébe visszateszem, ha elolvastam, vagy még jobb, ha egy másikkal kipótolom a hiányt. A legegyszerűbb változata a kicsi könyvtáraknak a doboz tele könyvvel, de a fantáziára bízható, ki hogy díszíti fel, miként építi meg a tárolót. 

Itt látható, milyen reakciókat vált ki a helyi lakosokból, ha a szomszédjuk létesít egy ilyen könyvtárolót (ami ráadásul olyan, mint a háza kicsiben). De ezen kívül a Youtube-on még számos más Little Free Libraryről szóló videó található. Ezekben a videókban "kicsi könyvtár tulajdonosok" lelkesedését lehet érezni. Volt olyan amerikai polgár, aki azért hozott létre könyvtárolót, mert városában, államában még nem létesített senki más, illetve mások elhunyt szerettüknek ajánlották a kicsi könyvtárat.

Az első Little Free Library, amelyet Todd Bol készített.
Az ötlet Todd Bol fejéből pattant ki 2009-ben, édesanyjának kívánt emléket állítani, aki imádott olvasni. Azt vette észre, hogy az emberek megállnak mellette, elcsodálkoznak, nézegetik és szeretettel használják. Ebből kiindulva még több tárolót készített azoknak, akik kértek tőle, mindegyiken feltüntetve, hogy INGYEN KÖNYVEK. 

Újrahasznosított anyagokból épültek ezek a könyvespolcok, kidíszítésük az egyéni ízlést hordozhatja magán, de akárhogy is nézzenek ki, a cél közös: lehetővé tegyék a könyvcserét, és összehozzák az embereket, támogassák és népszerűsítsék az olvasást. Talán csak egy íratlan szabály van a külsejére: ajtajába üveg legyen építve, hogy bele lehessen látni akár kinyitás nélkül is. No meg azért építményünknek az időjárás viszontagságait is ki kell állnia! 

Honlapjukon abban is segítenek, hogy kell nekikezdeni egy Little Free Library felállításához, tippeket osztanak meg az építésre vonatkozóan, és az oldalon keresztül lehet hivatalossá tenni könyvtárunkat. Ha ez megtörténik, akkor felkerülhet a helyszín a Google térképre. A térképet böngészve figyeltem meg, hogy Magyarországon sajnos még nem figyelt fel senki erre a lehetőségre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése