2013. november 26., kedd

Megpihenve a plázában

Sajátos helyszínen található az a nyitott könyvespolc, ami a KÖKI Terminál 2. emeletén kapott helyet. Esztétikus elrendezésben, szép színes polcokkal, idézetekkel, kényelmes fotelokkal várja az olvasókat. Azok azonban csak szállingóznak, és az állapotokat tekintve sokan nem becsülik ezt az újdonságot. 

A bevásárlóközpont, a KÖKI Terminál a 3-as metró Kőbánya-Kispest végállomásán található. Maga a nyitott könyvszekrény a 2. emelet közepén, keresztben helyezkedik el. Egy hosszú könyvespolcról van szó, narancssárga díszítéssel, amelyen idézetek és fényképek hívják fel a figyelmet. Körülötte pedig fotelekben lehet olvasgatni (a képen: a hátam mögött is vannak még ülőhelyek).


A fotóról sok minden olvasható le. Rögtön elsőként a szép, modern polc, de aztán egyből az, hogy van-e azon egyáltalán valami? Igen, akad. Egy várakozó úr is úgy ütötte el az időt, hogy talált magának egy szakácskönyvet. 

Nézzük először a pozitív oldalt. Amíg ott szemlélődtem és az arrajárókat kémleltem, bizony felfedeztem némi érdeklődést. Valaki kiemelt a szatyrából egy szakácskönyvet és visszahelyezte a polcra, amit aztán a képen olvasó férfi is a kezébe vett. Egy hölgy egy köteg Népszabadságot hozott, pár nappal korábbi számokat, míg más magazinokat tett ki a polcra. Akik erre haladnak el és nem sietős a dolguk, bizony megállnak, nézelődnek, olvasgatnak. Az úr a képen pedig a közeli boltban ügyeit intéző párját várta úgy, hogy kicsit megpihent a könyvvel. Mindezt azért fontos megemlíteni, hogy lássuk: egy bevásárlóközpontban is lehet helye az olvasásnak. Frekventált hely, sokan megfordulnak arra (bár itt a második emeleten, különösen kedd dél körül nincs túl nagy forgalom). 


Közelebbről megvizsgálva azt a kb. 40 db könyvet (megszámoltam), egy pár különlegességet is

észrevehettem.

Volt ott Kolozsvári Grandpierre Emil, Ráth-Végh István és Szerb Antal is (A pendragon legenda), igaz, egy eléggé megviselt példánnyal, ami valamikor a 70-es években a Fővárosi Autótaxi Vállalat Könyvtárának állományába tartozott. 
Összességében találtam krimit, ifjúsági- és gyerekkönyvet, orosz könyvet, szakkönyveket, ismeretterjesztő műveket (pl. a lélekről, betegségekről, agyról, számítógépről, állatvilágról), de volt szexualitásról szóló mű is (itt lép a képbe egy könyvtáros gondos és válogató munkájának szükségessége, amely lehetővé tenné, hogy ilyen könyveket a túl fiatalok ne vehessenek a kezükbe).


Amik viszont elszomorítóak voltak: bútorboltok, áruházak prospektusai, kiszínezett, pár oldalas színező, és a néhány rongyos, salátapéldány, amiknek minden bizonnyal hiányoztak oldalai, de még borítójuk sem volt.


A nyitott könyvszekrények tartozéka, a véleménykönyv

, ami azt a célt szolgálja, hogy megosszuk ötleteinket, vágyainkat, hogy milyen könyvet szeretnénk látni a polcon, vagy itt kapcsolatot is fenn tudunk tartani más ismeretlen felhasználókkal. Ilyen könyvecske itt is volt.....valaha. Csak a hátlapja maradt meg a lánc miatt, az is összefirkálva. A firkák alatt azonban fellelhetők elkeseredett hozzászólások. 

Azt sérelmezik, hogy nincs választék. Valaki, aki hozott könyvet úgy látja, hogy mások nem hozzák vissza, nem tesznek helyébe másikat. Jó kezdeményezésnek tartja, de hozzáteszi a fájó mondatot: magyaroknak nem való. És még a vendégkönyvet is eltüntették.


A nyitott könyvespolcot a KMO Művelődési Ház állította támogatók segítségével, 2012. január végén. Követni akarták a külföldi példákat, bebizonyítani, hogy hazánkban is működik ez a fajta szolgáltatás, és egy olyan kulturális színteret akartak létrehozni, ami sokakat vonz, és persze magukat is népszerűsíthetik. Ma a 2. emeleti nyitott könyvespolcnál láthatjuk a KMO programajánlásait. Kiemelendő, hogy ezek között olyanok is megtalálhatók, amiket ide, a nyitott könyvespolc elé szerveznek. Facebook-oldalt is vezetnek, ahol ezekről az eseményekről lehet tájékozódni (Facebook-oldal itt). 




Ezen a videon megtekinthető a megnyitó, ami lassan két éve történt. Összehasonlíthatjuk a látványt: mi volt akkor és mi van most. 

        Vérzik a szívem! 

Talán néhányan figyelembe vehetnék ezt a kiírást:
 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése