2013. november 25., hétfő

A wekerlei téren

Egy szép napsütéses őszi kedd délelőtt felkerekedtem, és a nekem kicsit távoli Wekerletelep központi terének és egyik utcájának találkozásánál elhelyezett könyvszekrényt kívántam vizsgálatom alá venni. Igen ám, de kedd volt! Kedd....Ha valaki ide szeretne látogatni, jól jegyezze meg: kedden ne menjen, mert nincs nyitva a szekrény!


Célpontunk Kispesten, a Wekerletelepen, a Kós Károly tér és a Pannónia út sarkán található. Megközelíthető a Határ úttól a 194-es vagy a 99-es busszal és csupán csak két megálló a Kós Károly tér. Ha szemfülesek vagyunk, már a buszról is látszik, jobbra nézve, a sarkon a szép fa szekrény. 

A szekrényt a sarkon található könyvtár gondozza, rendben tartja. A zárható szekrény ezért csak a könyvtár nyitvatartási idejében használható (nyitva tartás itt olvasható), illetve májustól egész hétvégén. A Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet! elnevezésű szolgáltatást a könyvtár Európai Uniós pályázaton elnyert összegből tudta létrehozni. Úgy látták, hogy a könyvcserebere a könyvtári programokon kedvelt szokás a helyi olvasók között, valamint az apró könyvtár örökös helyhiánnyal küszködve sokszor nem tudott elfogadni könyvajándékokat. Így tehát nyugati példát követve az utcai könyvtároló eszközéhez folyamodtak. 
             
A csinos szekrény figyelemfelkeltő, kellemes helyen található. Közel hozzá van pad is, valamint ott a Kós Károly tér, ahol szintén meg lehet pihenni egy a tárolóból "zsákmányolt" könyvvel.

A könyvszekrény 2012. januárjában nyílt meg. Az itt lévő video, amely a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár honlapján is megtalálható, a könyvszekrény bemutatását, használatát, népszerűségét szemlélteti. Az intézmény igazgatónőjének, könyvtárosának megszólalása mellett helyi olvasó véleményét is meghallgathatjuk, sőt Fábián Janka írónő támogatására is fény derül. A film jóval később készülhetett, mint a szekrény januári megnyitása, és a szekrény rendezettsége, könyvekkel való ellátottsága ennyi idő után is látható. Persze felmerülhet bennünk a kétely, hogy vajon nem csak a film kedvéért tettek bele ennyi könyvet, illetve hogy a video dátumát tekintve (2012. 11. 30.) az azóta eltel egy év során mi változott.    
És itt lép a képbe a saját megfigyelésem, amit 2013. október elején végeztem. Mikor végre nyitvatartási napon látogattam meg, bele is kukkanthattam a belsejébe, és ez a látvány fogadott: 


A különbség látható: a könyvek száma kissé megcsappantnak tűnik, de azért van lehetőség bőven válogatni. Talán egy kissé poros, egy kissé üres, de olyan szépségek is akadnak itt, mint Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig, Victor Hugo: A nyomorultak, Tolsztoj: Háború és béke, Charlotte Brontë: Shirley, és még néhány Déry Tibor mű is található. És jópár Szilvási Lajos is várja az érdeklődőket. 

Szakirodalom is fellelhető: főleg matematika és geometria, fizika, biológia, de még történelem könyv, magyar irodalom tankönyv és latin nyelvkönyv is sorakozik egymás után. Úgy fest a dolog, valaki nagyon meg akart szabadulni a tankönyveitől! 




Viszont az szembetűnő és pozitív, hogy gondos kezek nyomot hagytak a szekrényben. És itt ne nézzük a port és a fecniket/leveleket. 
Azt nézzük, hogy a különböző típusú dokumentumok (szépirodalom és szakirodalom) külön vannak választva, nagyjából tematikusan csoportosítva. 

Ottjártamkor más is igénybe vette a tárolót. Egy kedves hölgy pedig volt olyan türelmes, és beszámolt a könyvszekrényről alkotott véleményéről. 

A téren lakik, és mivel közel is van a szolgáltatás, és szeret olvasni, így gyakran megnézi, van-e új könyv a szekrényben, de ő maga is szokott tenni bele, többet egyszerre. Sőt, a sarki könyvtárba is be szokott járni. Rendkívül tájékozott olvasmányok terén, ismeri a szerzőket, és tudja, melyik könyvnek hiányzik egy másik kötete. És ezt tartja az egyik legnagyobb problémának: ha elolvasna egy többkötetes művet, de csak az egyik található meg a polcon, a másikat már nem tudja, honnan szerezhetné be. Valószínűleg ő a tankönyvekkel sem tudna mit kezdeni, de mindennek ellenére dicséri a lehetőséget. Hozzáteszi, hogy a könyvtár, és ez a szekrény ellátják ők rendesen olvasmányokkal. Nélkülük nagyon nehéz dolga lenne, mert nem engedheti meg magának, hogy vásároljon új könyveket - főleg olyan sűrűn, ahogy az ő olvasási kedve megköveteli. 
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése